Houtrook overlast voorkomen
Dat roken slecht is voor onze gezondheid weten we inmiddels al jaren. Waar veel minder over nagedacht wordt zijn de schadelijke gevolgen van houtrook. De open haard, houtkachel of een vuurkorf aansteken is immers zo gezellig en lekker warm. Daarbij, het kijken naar de vlammen heeft een ontspannende werking. Toch zit er meer in houtrook dan u wellicht door heeft.
Schadelijk voor de gezondheid
Het verbranden van hout heeft helaas zeer slechte effecten op de gezondheid. Houtrook kan een direct effect hebben op de slijmvliezen van mond, keel, bronchiën en longen. Uit onderzoek is zelfs bewezen dat houtrook 30 keer schadelijker is dan de rook van sigaretten. Houtrook bindt zich net als rook van sigaretten aan kleding. De rook die zich aan je kleding bindt kun je nog vele uren en soms zelfs dagen ruiken. Maar houtrook bindt zich niet alleen aan kleding. Houtrook bindt zich heel makkelijk aan speeksel en deze speeksel-rookbinding zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen mee de maag in gaan. Deze schadelijke stoffen geven een verhoogde kans op maagslijmvliesirritatie en zelfs op maagkanker. Ook voor de longen is houtrook gevaarlijk. De slijmvliezen van bronchiën en longblaasjes raken geïrriteerd en dit kan uiteindelijk tot chronische ontstekingen leiden.
Houtrook overlast
Houtrook is niet alleen slecht voor de gezondheid maar rookgassen van houtstook kunnen ook leiden tot heel veel overlast. Een “gezellig” vuurtje kan door buren en omwonenden ervaren worden als storend. Het gaat hierbij niet alleen om de schadelijke stoffen, maar de rooklucht van hout stoken in open haarden en houtkachels is in Nederland de meest genoemde bron van geuroverlast. Ook roetneerslag op ramen, kozijnen en meubels wordt genoemd als houtrook overlast.
Houtrook overlast voorkomen
Wilt u de open haard laten branden zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid van u en uw buren en wilt u houtrook overlast voorkomen? Dan bieden wij u de oplossing in de vorm van ons Enviro-Log© haardblok, afkomstig uit Amerika. In tegenstelling tot hout en paraffine open haard blokken heeft het 100% gerecyclede Enviro-Log© haardblok een unieke samenstelling, waarbij het mes aan twee kanten snijdt: gebruik van puur onbruikbaar afval mét aanzienlijk schonere verbranding vergeleken met gekapt haardhout.
Ze zijn van 100% afval gemaakt. In Noord-Amerika is het wettelijk verplicht om bederfelijke verse levensmiddelen te moeten vervoeren in kartonnen dozen met een beschermende ultra dunne waslaag om bederf tegen te gaan. Door die waslaag mag dit speciaal-kartonmateriaal na gebruik niet met gewoon standaard karton gerecycled worden tot nieuw karton. In het verleden kwam daar dagelijks 1600 – 1800 ton, ofwel 1,2 – 1,5 miljoen van zulke oude afvalkartons op vuilnisstortplaatsen terecht, totdat het bedrijf Enviro-Log een andere toepassing voor dit onbruikbare kartonafval bedacht om die enorme dagelijks groeiende afvalberg aan te pakken. Juist dit oude afvalkarton bleek een subliem en schoon brandende grondstof te zijn voor een samengeperst haardblok, zonder er maar enig chemische bestanddelen aan te hoeven toevoegen. Enviro-Log heeft met haar gepatenteerde productie technologie van puur gerecycled afval niet alleen een nuttige nieuwe bestemming als vaste brandstof gecreëerd, maar
vergeleken met de stook van gedroogd hout, heeft dit Enviro-Log© haardblok bij verbranding ook de volgende belangrijke (milieu)voordelen:
- Minder rook dan hout en laat geen rooklucht na
- 80% minder koolmonoxide uitstoot
- Tot wel 80% minder fijnstoffen uitstoot
- Tot wel 33% minder broeikasgassen
- 86 % minder creosoot (koolteer) uitstoot dan de stook van een houtvuur
Mede hierdoor is het haardblok geschikt voor:
- Mensen (en huisdieren) met gevoelige luchtwegen of astmatische aandoening
- Alle typen open en gesloten haarden en houtkachels
Op deze manier kunt u toch écht zorgeloos genieten van een gezellig en warm haardvuur zonder dat u of uw buren te maken hebben met houtrook overlast.
[…] Het stoken van hout heeft helaas ook zeer slechte invloed op de gezondheid. Het kan een direct effect hebben op de slijmvliezen van de mond, keel, bronchiën en longen. En zorgt vaak voor veel overlast. […]
Dat ga ik zeker eens gebruiken als ik mijn vuurkorf wil branden. Ik zou het niet meer willen missen. Geeft zo’n gezellige sfeer op mijn terras.